14 Haziran 2012 Perşembe

Rus Kışı-Daphne Kalotay

İyi geceleeerrr :)))
Bu sıcak yaz günlerinde kitaplarla zaman geçiriyorum.Zira dışarı seminerler dışında adım attığımda beynim direkt kayısı kıvamına geliyor.Ben de püfür püfür balkonlu odamda serin bir şekilde pamuk anneannemle oturuyorum :)
Gelelim bitirdiğim kitaba...Bu sıcak yaz günlerinde beni serinletsin,rahatlatsın diye ne zamandır okumak istediğim ve sonunda da okuduğum Rus Kışı adlı kitaptı.Kitapta bir kolye var.Müzayede olayı var.Nina ve Vera adında 2 balerin arkadaş var.Olay bu çevrede dönüyor.Tabi kitaptan anlaşıldığı gibi olaylar da Rusya'da geçiyor.Ben kitabı çok severek okudum.Açıkçası beklediğim gibiydi diyebilirim.Çok fazla detay vermeden yazımı artık bitireyim.Okumak okumamak size kalmış :)
Keyifli akşamlar :))))



ARKA KAPAK
Aşk ve sanata, ihanet ve telafiye dair bu nefes kesici öyküde gizemli bir mücevher hayat değiştiren bir sırra ışık tutuyor.

Olağanüstü mücevher koleksiyonunu açık artırmayla satmaya karar veren, bir zamanlar Bolşoy Balesi'nde büyük bir yıldız olan Nina Revskaya, nihayet geçmişine bir perde çekebileceğine inanır. Ancak, eski balerin hiç tahmin etmediği bir şekilde kendini vatanının ve yarım asır önce hayatını değiştiren hem ihtişamlı hem de üzücü olayların hatıraları altında ezilirken bulur.

Nina Rusya'da genç bir kızken tiyatronun büyüsüne kapılır; şair Viktor Elsin'e âşık olur ve en sonunda sevgili arkadaşları (muhteşem bir besteci olan Gersh ve en yakın arkadaşı zarif Vera) ile birlikte Stalinist saldırganlığın kurbanı olur. Yine Rusya'dayken korkunç bir keşif, büyük bir ihanetin ve ustaca bir planın kıvılcımını ateşleyerek Nina'nın Batı'ya kaçmasını ve en sonunda Boston'a yerleşmesini beraberinde getirir.

Nina ömrünün yarısını sırlarını saklayarak geçirir. Ama iki kişi geçmişin karanlıklar içinde kalmasına izin vermeyecektir: Boston'daki bir müzayede evinin genç ve meraklı çalışanı Drew Brooks ve nadir bulunan bir mücevher setinin, kendi belirsiz geçmişini aydınlatabileceğine inanan Rusça profesörü Grigori Solodin. Bu alışılmadık ikili beraberce bir aşk mektubu, bir şiir ve kaynağı belli olmayan bir kolyenin etrafındaki esrarı çözmeye uğraşırken, karşılaştıkları bir dizi gerçek hepsinin hayatlarını değiştirir.

Geçmiş ile şimdiki zamanı, Moskova ve New England'ı, dans dünyasının sahne arkasındaki heyecanı ile sanatın dönüştürücü gücünü iç içe geçiren Daphne Kalotay'ın zekice kaleme alınmış bu ilk romanı, tarihin gücü karşısında çaresiz kalan bireylerin yaşadığı belirsizlikleri ve korkuları ele alırken, büyük sıkıntıların yaşandığı dönemlerde bile insan ruhunun güzelliğe ve zarafete, bağışlamaya ve aşkınlığa ulaşmak istediğini doğruluyor.

13 yorum:

  1. konusu çok ilginç, bence de okunabilir, kısmet, bir gün elime geçerse mutlaka.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ilk sayfalarda içine alıyor kitap seni.bu duygu çok hoşuma gitti.bence hemen okumalısın :)

      Sil
  2. rusyanın ve karın fon olduğu kitapları okumayı çok seviyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında karla pek aram yok ama bu kitabı çok sevdim :)

      Sil
  3. Bence de okunabilir ama şimdi değil. :) Ben yaz aylarında yerli roman seviyorum. Ama bu güzel kitabı hemen kış sepetime ekliyorum. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında yazın ben de eğlenceli çerezlik kitaplar seviyorum.ama bu kitap uzun zamandır aklımdaydı o yüzden daha fazla duramadım :)
      rica ederim keyifli okumalar şimdiden :)

      Sil
  4. En iyisi ferah ferah kitap okumak:)Bu aralar çok sıcak havalar gerçekten.Kitabın ismi ve konusu iyiymiş.Böyle sıcaklarda ferahlatır bu bizi.Paylaşım için sağol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim.umarım okuduğunda sen de beğenirsin :)

      Sil
  5. Bu sıcakta serin serin bir kitap.Balkonunuzda keyifli okumalaar :) Püfür püfür rüzgarla birliktee :)
    Sevgilerimle...

    zamansozleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim.sana da keyifli okumalar :)

      Sil
  6. nefis kitap.
    :)
    geçenlerde yazmıştım uzun uzun.
    toplu kitaplarda.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Deep'te görmüştüm ben de.
      Hemen de okunacaklar arasına almıştım :)

      Sil
    2. @ deeptone evet ben de sende gördüm ve almamda sen etkili oldun :)
      @ cessie çok iyi yapmışsın :)

      Sil