22 Ağustos 2012 Çarşamba

Joanne Greenberg-Sana Gül Bahçesi Vadetmedim


Herkese merhaba :)) Her türlü duygunun bir arada yaşandığı bir gündeyim kendi açımdan..Ama güzel noktalanacak galiba bugün..Neyse..
Dün akşam bu güzel kitabı bitirdim.Ve çok beğendim..Aslında ağır giden bir kitap.Ama Deborah'ın dünyasında öyle bir kayboluyorsunuz ki sayfalar bir anda akmaya başlıyor..Yer yer duygulanacağınız,yer yer güleceğiniz bir kitap :)Ve okumakta nasıl oldu da geç kaldım diye hayıflandığım bir kitaptı yine.. Kısacası tavsiye edilir efenim :)

ALTI ÇİZİLEN CÜMLELER
"Bak, dinle beni," dedi Furi.
"Sana hiçbir zaman gül bahçesi vadetmedim ben. Hiçbir zaman kusursuz bir adalet vadetmedim..."
"ve hiç bir zaman huzur ya da mutluluk vadetmedim. Sana ancak bunlarla savaşma özgürlüğüne kavuşmanda yardımcı olabilirim. Sana sunduğum tek gerçeklik savaşım. Ve sağlıklı olmak, gücünün yettiği kadarıyla, bu savaşımı kabul edip etmemekte özgür olmak demektir. Ben yalan şeyler vadetmem hiç. Kusursuz, güllük gülistanlık bir dünya masalı koca bir yalandır... üstelik böyle bir dünya çok can sıkıcı bir yer olur!"

ARKA KAPAK
İçine doğduğu dünyanın kurumlarıyla bağdaşmayı öğrenemeyen, iletişimsizliğin karanlığında yaşayan on altı yaşındaki bir genç kızın öyküsü... Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, deliliğin, resmi, tanımıyla akıl hastalığının öyküsü: Deborah kimlik kavramını yitirip içine kapanmış, zengin düşlemi ve mizah duygusuyla yarattığı kendi düşsel dünyasına sığınmıştır. İki dünyanın çatışmaya başlaması, Deborah'ın akıl hastanesine "düşme" sine neden olur. Bundan sonra hastaneleri, doktorları vb. kurumlarıyla toplumun "kurtarma operasyonu" başlar. Greenberg'in kendi yaşamından yola çıkarak yazdığı bu kitap, "akıl hastalarının gizleri" üzerine pek çok ipucu taşırken, toplumun yerleşik değer yargılarına çarpıcı bir eleştiri de getiriyor, böylece normal kavramını sorgulamaya götürüyor bizi.

Bu arada kısa dipnotlar düşmek istiyorum..
1-Bugün diyetisyende kontrolüm vardı ve 1.5kg daha verdiğimi öğrendim :) Tabi muayyen zamanlarım yaklaştığı için bunu tartıda göremedim.Ama yağ değerimi görünce sevindim.Doktorum da memnun kaldı ve yeşil çay verdi bana.Günde 2 fincan içicem.İğrenç olsa da fazla suyu atmada yardımcıymış.Mecbur artık içicem.Hafta sonu için mantı hakkım oldu oh şükür burnumda tütüyordu :D
2-Bugün babam da benden önce hastaneye gitmişti erken saatlerde..Birkaç gündür rahatsızdı.Doktor yaptığı tetkiklerde babamın sağ akciğerinde bir kitleye rastlamış :( Bizi çok korkuttu..Ama fazla korkulacak bir durum olmadığını söyledi.Şimdilik ilaçlarını kullanacak.6 ay boyunca da kontrolde olacak..İnşallah hiçbir şey olmaz babacığıma...O benim şu hayattaki dayanağım..Her şeyim...Allahım sen ailemizi koru amin...
3-Bunlar da okunmayı bekleyen kıymetlilerim :)Uzun süre kitap almamam lazım ama nerdeee...Dün aralarına 5 tane katıldı bile :P Toplam 75 taneler

İşte böyle...Herkese sevgiler :)

23 yorum:

  1. 75 tanee... Nasıl sabrediyorsun? Ben eğer bekleyen çok kitabım varsa konsantre olamıyorum elimde ki kitaba:S

    YanıtlaSil
  2. küçük yerde yaşadığım için kışı ancak kitaplarla geçiriyorum damla napim :) o bakımdan biri bitiyor biri başlıyor :)sabırla rahatça okuyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Tebrik ederim kuzucum nasıl da veriyosun kiloları hemencik yaa. Ben de koşu bandı aldım umarım haftasonuna kadar elime ulaşmış olur. Koşmam lazım etlerimi sıkılaştırmam lazım :)

    Babana geçmiş olsun canım önemli bişeyi yokmuş çok şükür ama dikkat etmek lazım, belli bi yaştan sonra hastalıklar hortluyo ne yazık ki...

    Okuman için bekleyen kitapların bir gece yok olursa eğer sorumlusu benim :)) Tess'in Bıçak Sırtı ve Siliniş'ini gördüm orda, ben daha alamadım! Ciltli olanlar çok pahalı, ciltsizleri de hiç bi yerde bulamıyorum. Bu gidişle ciltlilere parayı bayılcam sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim deroşumm :))) hırs yaptım bu sefer gidecek :P
      aaa ne iyi yapmışsın :D ben şimdilik 40dk yürüyüş yapıyorum 10dk da bisiklet çeviriyorum evde..ama kışın koşu bandı ben de alıcam şart çünkü :/
      çok sağol kuzucum dikkat edicek bundan sonra inş :/ sen al hepsi senin olsun :) onlar ciltli değil şekerim yakakentte aldım korsan :P

      Sil
  4. bu kitabı çok iyi tanıyorum, ama okumaya elim gitmedi nedense.
    kısa zamanda almalıyım.

    oralarda bir murakmi 1Q84 görüyorum! ben de bugün kavuştum ona, bekleyenler sırasında :)
    bir sürü kitap! insan ne kadar almayacam dese de bu gerçek olmuyor malesef :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzuuun zaman benim d elim gitmedi aslında.aniden karar verdim. bu kez de hemen okuyamamıştım.bence de alıp oku hemen :)
      1Q84 bana hediye edileli çok oldu ama hala okumadım.elimdeki bitince ona başlarm sanırım artık :)

      Sil
  5. harikasın güzelim, yine bir kitap ekliyorum upuzun listeme, sayende.benden daha mı hızlı okuyorsun bu aralar sen?bir de yeni almak istediklerim çooooook uzun bir liste , banka falan soymayı düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence sen benden daha hızlısın canım :D o upuzun listeler hiiç bitmiyor ki :)
      ben de her ay d&r'a çalışıyorum merak etme :D

      Sil
  6. 1999 da dershaneye gittiğim dönemde Edebiyat öğretmenimiz ısrarla okumamız gerektiğini önermişti ve bende hemen almıştım. O zaman okurken yer yer sıkılmıştım. Kitap bittikten sonra bende kalan izlerini hatırladığında aslında kitabın harika bir eser olduğuna karar vermiştim.
    İyi geceler canım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de bazı yerlerinde sıkılmıştım ama sonrada çok sevdim :)
      iyi geceler tatlım :)

      Sil
  7. Sırada bekleyen kitapların çok güzel.Bir kısmını okumuştum.Eğlenceli vakitler seni bekliyor bu bağlamda.Bu arada tanıttığın kitabı çok eskiden okumuştum.Hafızamın tozlu raflarından gülümsedi bana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) işte diyorum herkes okumuş hemen hemen ben geç kalmışım :)
      ne mutlu bana hatırlattıysam :)

      Sil
  8. Çok geçmiş olsun canım,umarım önemli bir şey değildir ..

    YanıtlaSil
  9. Anlaşıldı listeye bir kitap daha eklenecek.paylaşım için teşşekkürler.babanızada çok geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  10. umarım günün iyi bitmiştir.
    iyi kitaptı bu biraz ağırca ama iyi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bitti canım çok sağol :) evet güzel kitaptı sevdim:)

      Sil
  11. Benim de yıllar önce severek okuduğum bir romandır.
    Bİr de aynı dönemde "Sybıl" diye nir roman okumuştum. Gerçek yaşam öyküsüydü. Kişilik bölünmesi ile ilgili. İçinde 17 tane farklı kişilik taşıyan bir kızın hikayesi idi. Ard arda okumuştum iki kitabı. Aklıma geldi şimdi.
    Sevgiler canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hmmm ben onu da bulim o zaman sağol canım :)

      Sil
  12. Bugün nereye tıklasam kitap blogları çıkıyor karşıma ve çok mutlu oluyorum. Artık bence de kitap almayın onları eritmeye bakın. Yoksa insan hiç başlayamıyor. Bugüzel bloğu izliyorum ve sizi kutluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim :) almamaya çalışıcam artık :)

      Sil
  13. şu ara herkes kitaplarıyla kule yapıyor ama senınkiler üst üste koysan eyfele uzanır canım:))en uzun kule seninki olur:)tevsiye ettiğin kitabı not alıyorum fuara saklıyorum alıcaklarımı :))kristin hannahın 4 kıtabınıda cok begenerek okudum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hakikaten eyfel kulesi gibi oldu benimkiler canım ya :D ama eriticem onları bu kış inşallah :D
      Kristin Hannah'a başlayamadım bi türlü hepsini almama rağmen ama okuyacağım en kısa zamanda :)
      evet bu kitabı kesinlikle oku derim canım
      sevgiler :)

      Sil