31 Ağustos 2012 Cuma

Rıfat Ilgaz-Hababam Sınıfı

Herkese merhaba :)
Bugün yine bir kitabı bitirdiğim için mutluyum :) Bana gelen ilk doğum günü hediyemdi bu yıl hem de özel bir insandan :)Burdan sana çoook teşekkür ediyorum beyfendi :) Kendin kadar kocaman bir kitaptı ama en az senin kadar güldürdü beni yani :) Hem Hababam Sınıfını çok özlemişi.Özlemim bi nebze de olsa azaldı diyeyim :)Size de tavsiye ederim bu kitabı alınız okuyunuz :D Ayrıca bugün diyetisyenimin kontrolünden geçtim yeniden.1kg ancak verebilmişim ama malum dönem yüzünden tartıda belli olmuyor.Doktorum bu ara güzel kilo verdiğin için sana kızamıyorum arada kaçamaklar olur onda bir şey yok dedi :) Ayrıca yeni liste yaptı bana :) Anti meyveci olan bendenize göre düzenlendi listem.Çok daha güzel oldu :P
Bugünlük benden bu kadar sevgili kitap kurtları :) Kendinize iyi bakın hoşçakalın :)))

ARKA KAPAK
Bugüne dek yayımlanmış yetmişi aşkın kitabı ile Rıfat Ilgaz,1956'da İlhan selçuk yönetimindeki haftalık Dolmuş mizah dergisinde, Hababam Sınıfı'nı derse çağırmak için zile ilk bastığında Türk edebiyatına eşsiz bir yapıt kazandırmak için de ilk adımı atmış oldu. Diğer yazarların Kriko, Fren, Civata, Dişli gibi takma adlarla yazdığı dergide, Rıfat Ilgaz'da sonradan katıldığı için 'Stepne' (yedek lastik) adını kullandı. Yazı dizisi olarak yayımlanan Hababam sınıfı, her hafta okurlara o gülümseyen yüzünü gösterdikçe, okurlarda kuşaktan kuşağa bu sevgiyi aktaracaktı.

1957'de yayımlanan ilk romanından sonra,1972'de Hababam sınıfı Baskında ve Hababam Sınıfı Uyanıyor,1975'de Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı,1987'de de son olarak Hababam sınıfı İcraatın İçinde yayımlandı.

Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğunca 1966'da ilk kez sahnelenen Hababam Sınıfı, bugün bile rekor sayılabilecek bir gişe başarısı göstermiş, yapıtın daha geniş kesimlerce tanınmasına büyük bir katkı sağlamıştı. Oyundaki İnek Şaban karakterini 2006'da aramızdan ayrılan Suzan Uztan'ın bir kadın oyuncu olarak başarıyla canlandırması, o günlerin gündeminde çok yer almıştı. Bugüne kadar, ülkemizde bir çok tiyatro grubu tarafından defalarca oynanmasının yanında, Japonya ve Avusturya gibi bir çok ülkede de sahnelenmiş ve en son Çin'de yapılan yarışmada birincilik ödülü almıştır. Daha sonraki yıllarda, Şan Tiyatrosu'nca sahnelenen Hababam Sınıfı Müzikali de aynı ilgiyi görmüştü.

Sinema filmleri de yıllardır beğeniyle izlenen Hababam sınıfı, tüm Türkiye'nin gönlünde ayrı bir yer edinmiştir.1975 yılında yapılan ilk filmi, Amerika Birleşik Devletlerinde 'imdb' adlı sitede 2005 yılında yapılan oylamada komedi dalında dünya üçüncüsü seçilmiştir.

Adını Rıfat Ilgaz'ın 'edebiyatımızın koca çınarı' olarak anılmasından alan yayınevimiz, Hababam Sınıfı'nın ilk dersine 1956'da girmesinin anısına, bu 50. yıl özel baskısını siz sevgili okurlarına sunuyor... Türkiye'nin 50 yıldır süren coşkusu olan Hababam Sınıfı Efsanesi'nin, numaralı olarak 2000 adet basılan bu özel kitabını okurlarıyla paylaşarak Rıfat Ilgaz ustayı selamlıyor.



10 yorum:

  1. hababam sınıfı en sevdiğim türk filmlerindendir ..çocukluğumuz onları izlemekle geçti halende gördüğümde başka kanala geçemiyorum:)kitap önerin için teşekkürler iremcim alıp okumalı bu kitabı ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izlemeyen kalmamıştır zaten hababam sınfını :) rica ederim canım keyifle okuyacağına eminim :)

      Sil
  2. MERHABALAR.
    PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER.
    LİSTEYE EKLENDİ BU KİTAPDA

    YanıtlaSil
  3. bu hangi yayınevinin baskısı?

    YanıtlaSil
  4. Hala ve hala izlediğimde keyif aldığım bir seri Hababam sınıfı.
    Kilo vermene de sevindim tatlım.
    İyi ve keyifli haftasonları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kim keyif almaz ki canım benim :)
      teşekkür ederim :) sana da keyifli haftasonları :))

      Sil
  5. alayım bu kitabı. bilmiyodum. iyi bişi. nostalji filan anı.
    :)

    ilk paragrafta güldürdün yine.
    :)
    1 kg. hadi hadi az kaldıııııı.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de al deep :)
      ben sevgili sayesinde okumuş oldum :)
      ay evet hedefe varıciim yakında inş :)

      Sil