7 Eylül 2012 Cuma

Virgina Woolf-Kendie Ait Bir Oda

Merhaba sevgili blogdaşlarım :)
Umarım her şey yolundadır :) Bugün ben yine güzel bir kitabı bitirmiş bulunmaktayım :) Biricik dostum Reyyanım sayesinde Virgina Woolf'u tanıdığımı ve sevdiğimi biliyorsunuz.Daha önce 2 kitabını paylaşmıştım sizlerle :) Mrs.Dalloway ve Deniz Feneri adında.Şimdi ise bu sefer kendisinin Cambridge Üniversitesinde kız öğrencilere yaptığı konuşmadan alıntılar taşıyan kitabını paylaşıyorum.Kitap okunabilir nitelikte ve güzel bir kitap.Biraz feministik bir dili var :) Yani biz bayanların okuması gereken bir kitap.Çok fazla detay vermeyeceğim.Ben kitabı beğendim.Okumanızı tavsiye ederim :)Şimdiden keyifli ve neşeli bir haftasonu diliyorum sizlere
Sevgiler...

ARKA KAPAK
"Bütün bu yüzyıllar boyunca kadınlar, erkeği olduğundan iki kat büyük gösteren bir ayna görevi gördüler, büyülü bir aynaydı bu ve müthiş bir yansıtma gücü vardı. Böyle bir güç olmasaydı dünya hâlâ bataklık ve balta girmemiş ormanlardan ibaret olurdu. Savaşlarda zafer kazanıldığı duyulmazdı... Çar ve Kayzer ne taç giyerler, ne de tahttan inerlerdi. Uygar toplumlarda hangi işe yararlarsa yarasınlar, bütün şiddet ya da kahramanlık eylemlerinde aynalar gereklidir. İşte bu yüzden Napoléon da Mussolini de kadınların erkeklerden aşağı olduğunda bu kadar ısrarcıdırlar, eğer onlar aşağıda olmasalardı kendileri büyüyemezlerdi."

Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf'un 1928 yılında kapılarını kadınlara yeni yeni açmakta olan Cambridge Üniversitesi'ndeki kız öğrencilere hitaben yaptığı bir konuşması üzerine şekillenmiştir. İngiltere'de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinden bir yıl sonra yayımlanan kitap o tarihten günümüze feminizm tartışmalarının locus classicus'u olageldi. Jane Austen ve Charlotte Brontë'den, kadınların niçin bir Savaş ve Barış yazamadıklarına; Shakespeare'in hayali kız kardeşinden bugün de tartışılmaya devam eden kadının yoksulluğu ve namusu başlıklarına, hatta yaratıcılığın doğasına kadar uzanan geniş bir yelpazede kalemini özgürce oynatan Woolf, kadınlara edebiyat alanında bir çıkış yolu gösteriyor.

"Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır," diyen Virginia Woolf'un sesi, aradan geçen sekseni aşkın yıla rağmen gücünü ve etkinliğini koruyor.

7 yorum:

  1. Selam canım. Okumada hızlısın :) ve keyifle takip ediyorum yazılarını.
    Biliyor musun hiç yazarın kitabını okumadım.
    En kısa zamanda edineceğim.
    Keyifli okumalar, iyi haftasonları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu aralar ince kitaplar okudum tatlım ondan o :)
      bence okumalısın virginia :)
      sana da keyifli okumalar tatlım öpüyorum çok :)

      Sil
    2. Listeye ekledim canım. Bende öpüyorum.

      Sil
  2. vircinya vuğlf.
    çok garip bir kadındır, okumak da kolay değil gibi gelir bana.
    ayrıcalık gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten çok garip ya hakikaten...kesinlikle ayrıcalık katılmaktayım sonuna kadar

      Sil
  3. biliyoruuuum. iyi kitap. hatta bu kitap yüzünden kadınlar hep kendilerine ait oda isterlermiş. bu kadının hayatı acılı ama. iyi yazar da. bak bi film var izlesene. the hours. nicole kidman. vulfun hayatı. çok iyi film görmediysen.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayatı beni de çok etkiler deep..filmi de izledim biliyoru canım hatta yazmıştım blogda :)

      Sil