23 Ocak 2013 Çarşamba

Milan Kundera-Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği

Kitabım biteli 2 gün oldu..Kendisiyle 7 günü beraber geçirdik.Kuzenim Ümit'in bana uzun zaman önce okumam ve izlemem için önerdiği bir kitap ve filmdi.Onun önerilerini her zaman dikkate alırım ve ona güvenirim.Bu aralar büyük yazarlara sardığım için kitap ilaç gibi geldi.Güzel,akıcı ama oldukça yoran bir kitaptı bana göre.Haa beğenmedin mi diye sorarsanız size cevabım kitaba bayıldım olacaktır.Altını çizdiğim cümleleri defterime yazdığımda tam 5 sayfamın dolduğunu farkettim düşünün o kadar çok olmuş.
Her konuyu bulabilirsiniz kitapta..Aşk,savaş,felsefe...Yer yer cinsellik fazla olduğu için belki rahatsız edici bulabilirsiniz o bakımdan baştan uyarayım :)
Filmi bir türlü nette bulamadım.Belki İstanbul'da dvd olarak bulabilirim diye düşünüyorum.Sizleri altını çizdiğim cümlelerden iki örnekle başbaşa bırakıyor ve çekiliyorum.Zira Herman Hesse-Rosshalde okumam için beni bekler :)
Sevgiler...

ALTI ÇİZİLEN CÜMLELER
"Sen ve ben ayri boyutlarda yasiyoruz.Sen benim yasamima lilliputlarin ulkesine ayak basan guliver gibi girdin!"

"Güçlüler güçsüzleri incitemeyecek kadar güçsüz olunca,güçsüzler çekip gidecek kadar güçlü olmak zorundaydılar."

ARKA KAPAK
 
Ne yapacağını bilemeden bir avlunun karşı tarafındaki duvara dalıp gitmek; ihanet etmek; ihanetin göz kamaştırıcı yolunu terk edecek gücü kendinde bulamamak; Büyük Yürüyüş'te kalabalıklarla birlikte yumruğunu havaya kaldırmak; gizlenmiş mikrofonlar önünde espiri gösterisi yapmak bu durumların hepsini tanıdım, hepsini yaşadım... romanlarımdaki kişiler kendime ilişkin gerçekleşmemiş olabilirliklerdir... Her biri benim ancak kenarında dolaşacağım bir sınırı aşmıştır... Çünkü romanın sorguladığı sır o sınırın ötesinde başlar. Roman yazarın itirafları değildir; bir tuzak haline gelmiş dünyamızda yaşanan insan hayatının araştırılmasıdır. Milan Kundera

10 yorum:

  1. okudum mu , okuyacak mıydım bilemedim ama güzel olduğunu biliyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Geçen sene okumuştum. Filmini netten araştırmıştım. Nette buldum ama izlemedim. Hala izleyeceğim:(( Siz filmi bulamamışsınız. Ya şimdi bende bulamasam?(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben bulamadım valla ://
      belki istanbulda dvdsini bulabilirim diye umut ediyorum..

      Sil
  3. çok güzel bir kitaptı .... kapağı ve arka sayfasınaki yazı beni çekneyen tek kitaptı ama okumaya başladığımda elimden bırakamadım ve çok sevmiştim . milan kunderanın okuduğum ilk kitabıyı ve tüm kitaplarını okuyacağım demiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de alalı uzun zaman olmuştu ve elim bir türlü okumaya gitmedi.bak senin instagramda görünce okumaya karar verdim söylemeden geçemicem :)
      harikaydı tek kelimeyle

      Sil
  4. bi de filmini izle bak müthiş müthiş.
    :)

    YanıtlaSil
  5. ne mail adresini bulabilmiş durumdayım,ne de başka bir iletişim yolu.bir mail adresi rica etsem!

    YanıtlaSil
  6. merhaba irem hanım ben simay size özelden nasıl ulaşabilirim bu kitap hakkında sizden istediğim bir şey var mail adresinizi yazabilirseniz ordan ulaşmam daha mantıklı olur.

    YanıtlaSil