2 Mart 2013 Cumartesi

Pascal Mercier-Lizbona Gece treni (Kitap) Tom Hooper-Sefiller (Film)

Ne zamandır alıp okumak istediğim bir kitaptı Lizbon'a Gece Treni.Birçok blogda ve arkadaşımda gördüm.Ben böyle herkeste gördüğüm kitabı hemen alıp okuyamıyorum.Aradan zaman geçecek,o furya bitecek ben ondan sonra başlayacağım.Huy işte...
Kitap güzel bir kitaptı.İlk sayfalarında hemen beni içine aldı diyebilirim.Ayrıca altını çizdiğim birçok cümle de oldu.Spoiler olur diye yazmak istemiyorum.Tavsiye edilir sevgili blogger dostlarım :)

ARKA KAPAK
Antik diller öğretmeni Raimund Gregorius lisede ders sırasında ansızın sınıftan çıkar, duyduğu Portekizce bir kelimenin büyüsüne kapılarak yaşadığı şehri, düzenli hayatını terk edip hakkında hiçbir şey bilmediği gizemli bir Portekizli'nin, doktor ve yazar Amadeu Prado'nun izini sürmek üzere Lizbon'a doğru trenle yola çıkar.

Tesadüfen eline geçen ve Prado'nun, hayat, aşk, yalnızlık, arkadaşlık, ölümlülük ve ölümle ilgili notlarının bulunduğu kitabın etkisinden çıkamayan Gregorius, dilini bilmediği, ilk kez gittiği bu yabancı ülkede ve bu olağanüstü yolculuğu sırasında Prado'nun hayatının değişik evrelerinde yer almış insanlarla bir araya gelip onun farklı söylencelerle dokunmuş hikâyesinin derinlerine iner. Bir yandan da kendi içsel yolculuğunu sürdüren Gregorius, Diktatör Salazar'a karşı savaşmış Amadeu Prado'nun kişiliğinde kendine ve insana ilişkin pek çok sorunun yanıtını ararken, bir başkası olmanın dayanılmaz çekiciliğine de karşı koyamayacaktır. Lizbon'a Gece Treni, sadece Avrupa'dan değil, kendi zihnimizden ve ruhumuzdan da geçen ve dönüşü belli olmayan bir yolculuğun çok sesli, unutulmaz romanı.

Ne filmdi ama diyerek bir giriş yapmak istiyorum.Az önce internette izledim bu güzel filmi.Daha doğrusu müzikali..Film çünkü müzikal olarak sunulmuş sinemaya..İnternetten izledim çünkü maalesef Samsundaki hiçbir sinema salonuna gelmedi :(
Victor Hugo'nun aynı romanında uyarlandığını artık herkes biliyordur bence.Ve bu blogu okuyan birçok insan 4 ciltlik Sefilleri okumuştur sanırım.Ben hariç tabi..Ne zaman Sefillerle ilgili bir şey duysam yada okusam veya görsem aklıma ilkokul 3.sınıfta Türkçe kitabımızda Sefillerden okuduğumuz küçük bir bölüm gelir.Hani şu Jean Valjean kapısını kendisine açan rahibin gümüşlerini çalıyor sa rahip onu polise vermiyor,çünkü onun çalmadığını kendisinin arkadaşına verdiğini söylüyor.İşte o bölüm..O ufak bölüm bile beni taa o zaman etkilemişti.Keşke okusaydım dedim bir kez daha..Okumadığım için utanç duyacağım bir eser daha işte..Çok başarılıydı bence.Tavsiyem izlemeniz üzerine efendim.Benden şimdilik bu kadar..
İyi pazarlar hepinize :)


12 yorum:

  1. Kitabın kapağı çok hoş.

    YanıtlaSil
  2. Kitap tavsiyene bende uymayı umuyorum teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  3. Kitabı ben de merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
  4. bende zaman zaman düşünüyorum aynı anda herkesin okuduğu kitabı okumayayım istiyorum bazen kiitapların büyüsüne kapılıp okusamda daha sonra yada kimse okumadan önce okumak daha keyifli geliyor banada bu kitabı da yazdım :) kenarıya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eh benimle aynı düşünenler de var demek ki sevindim :)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. senin kadar olamasam da teşekkür ederim canımm :)

      Sil
  6. filmi izlemedim daha ama iyidir.


    şu lizbon benim de listemde beğenmişsin iyi iyi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film harikaydı :) evet beğendim oku sen de deep :))

      Sil