15 Nisan 2013 Pazartesi

J.K. Rowling-Boş Koltuk / Muzaffer Tayyip Uslu-Şimdilik


Herkese iyi akşamlar...
Dün 2 kitabımın daha sonuna geldim.Bu aralar elime aldığım bir kitap hemen bitmiyor maalesef.Durumları zaten biliyorsunuz.En kısa zamanda toparlamaya çalışacağım kendimi.
İlk kitabım çok sevdiğim Harry Potter serisinin yazarından The Casual Vacancy idi.İlk ingilizce kitabımı okumuş oldum sevgili Jo sayesinde.Dili çok ağır gelmedi bana.Aslında korka korka almıştım acaba anlayabilecek miyim,zorlanır mıyım diye de.Allahtan öyle olmadı.Ama kitabı çok da sevdim diyemem.Belki de büyük bir beklentiyle aldığım içindi bu durum.
Sonrasında dayanamadım gittim bir de Türkçe çevirisini aldım.Sırf acaba doğru anladım mı ve çevirisi nasıl diye.Çeviri bakımından çok sade ve iyi çevrilmişti ama beni konu bakımından tatmin etmedi.13 gün elimde süründü durdu bu kitap.Ayrıca kitap orijinal olarak düşündüğünüzde Günlük Boşluk diye çevriliyor.Ama tabi konusu itibariyle de Boş Koltuk cuk diye oturmuş diye düşündüm.
Pagford adında bir kasaba var.Oranın belediye başkanı bir gün anevrizmadan hayatını kaybedince koltuğunu kapma yarışında olan insanların,ailesinin ve kasaba halkının yaşadıklarını anlatan bir kitap.Belki sizler beğenirsiniz ama ben pek sevemedim.Umarım bundan sonra sevgili Jo fantastik romanlara geri dönüş yapar.Her ne kadar Harry Potter'ın yerini tutmayacak olsa da....

ARKA KAPAK
Eşi benzeri olmayan bir hikâye anlatıcısı J.K. Rowling'den...

Küçük bir kasaba hakkında büyük bir roman.

Barry Fairbrother kırklı yaşlarının başında beklenmedik bir şekilde hayata gözlerini yumar. Bu ani ölüm yaşadığı kasabanın halkı için büyük bir şok olacaktır.

Arnavutkaldırımlı meydanı ve eski kilisesiyle Pagford, sıradan bir İngiliz kırsalı gibi görünse de bu tatlı görüntüsünün ardında bir savaş sürmektedir. Zenginler fakirlerle, gençler ebeveynleriyle, kadınlar kocalarıyla, öğretmenler öğrencileriyle sürekli bir çatışma halindedir. Pagford kesinlikle göründüğü gibi bir yer değildir.

Belediye Meclisi'nde Barry'den boşalan koltuk, kasabanın görüp göreceği en büyük savaşın tetikleyicisi olacaktır.

Türlü düzenbazlıklar ve hırsla süren, herkesin birbirinin foyasını ortaya çıkaracağı seçim savaşında zafer kimin olacaktır?


Kelebeğin Rüyası adlı filmi izleyenler bilir.Orada vardı Muzaffer Tayyip Uslu...22 yaşında veremden dolayı vefat etmemiş olsaydı eminim onu çok daha fazla tanıyor olurduk ve edebiyat dünyasına harika şiirler,öyküler kazandırırdı..Bu kısacık şiir kitabı 1 saat içinde bitti.Kısa ama derinliği olan bir kitaptı.Şiiri yavaş yavaş seviyorum galiba...

Bu da kitapta en sevdiğim şiir oldu.Belki içinde geçen isim yüzünden,belki kelimlerinden..çok ama çok sevdim..Bu kitabı muhakkak edinin derim...
Sevgiler :)

ARKA KAPAK
Zonguldaklı şair Muzaffer Tayyip Uslu'nun yayımlanmış tek şiir kitabı olan "Şimdilik", günümüz şartlarıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından tekrar basıldı.

"Şair harcıâlem şeylere teşbih ve mecazlarla lâyık olmadığı bir değeri vermek için çabalıyan bir sahtekâr değil, bulanık düşünceleri berraklaştıran hakikat arayıcısıdır."

1946'da henüz yirmi dört yaşındayken, şair arkadaşı Rüştü Onur'la aynı kaderi paylaşarak veremden ölen Muzaffer Tayyip Uslu'nun kısacık yaşamında yayımlanan tek şiir kitabı Şimdilik'in Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan bu yeni baskısında dergilerde yayımlanan şiirleri ve yazıları da yer alıyor. Yoksulluğun, ince hastalığın "kısa kestiği", gencecik, naif bir şiir, yaşamın yaşamak fiiline değer biçen özüyle şimdi bizi bir kez daha selamlıyor.

Sokakların ellerinden öperim

Bana yaşamasını öğretmişlerdi

Dost olsun, düşman olsun

İnsanlara iyi günler dilerim.





7 yorum:

  1. Irem'cim ben de sevemedim bu Boş koltuk'u ya da bu tür bir kitabı okuma modunda değilim, yalnız değilsin yani :)
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay sevindim o zaman yalnız olmadığıma :)
      rowling bence fantastik romanlar yazmalı yeniden :)

      Sil
  2. Boş Koltuk'u yaz tatilinde okuyacağım.

    YanıtlaSil
  3. rowlingi de benden önce okumuşsuun. bende de sıradaaaa.
    :)

    YanıtlaSil
  4. selam,ben ffeling, boş koltuğu büyük bir hevesle aldım ve heyecanla okumaya başladım ama malesef kocaman bir hayal kırıklığı ile karşılaştım...yok..hayır olmamış bence...yani bende kitabı beğenmedim..rowling hoca o kadar çok uzun uzadıya gereksiz bir biçimde anlatmış ki hikayeyi, gerçekten okuyucu sıkılıyor,yani en azından ben sıkıldım..elimden kitap düşmez benim , biri biter hemen başka bir kitaba başlarım, ama boş koltuk resmen elimde süründü..umarım bir dahaki romanları daha akıcı ve serüven dolu olur rowling'in..

    YanıtlaSil