9 Şubat 2014 Pazar

Jack London-Martin Eden / Ferzan Özpetek-İstanbul Kırmızısı / Karlar Ülkesi(Film)


Kitap kardeşliği Şubat kitabımız olarak Martin Eden'ı seçtik Jack London'dan.Aslında klasiklerle pek aram yoktur.Bana ağır geliyor ve haliyle gün boyu yorulmuş halde eve gelen beynim kaldırmıyor açıkçası.Ama Jack London o yoran yazarlardan olmadı benim için.Hatta Martin Eden'ı çok sevdim diyebilirim.İlk defa Jack London okumuş oldum böylece.Martin Eden kendisini kaba ve sert biri olarak tanımlar.İncelikli kültürlü Ruth için kendisini layık görmez.Kendisi de kitap okumayı ve öyküler yazmayı çok sever ama.Gelin görün ki Ruthla bir türlü birleşemezler.Yazar Jack London kendi hayatından da birtakım şeyler eklemiş bu romana sanırım.Okudukça bana hak vereceksiniz.
Ben sevdim bu romanı.Tavsiye ederim.

ARKA KAPAK
Martin Eden, Jack London'ın başyapıtı sayabileceğimiz ve büyük oranda otobiyografik izler taşıyan unutulmaz romanlarından biridir. Keskin sınıfsal bilinci, güçlü kalemi ve devrimci sanatıyla Jack London, burjuva gerçekliği karşısında sınıf atlamak isteyen genç bir yazarın düştüğü trajik durumu ustalıkla ve tüm çıplaklığıyla resmeder Martin Eden'da. Büyük çabalarla ulaşılan hedefin, yani burjuva yaşamının, anlamsızlığı, sahteliği ve hiçliği karşısında, Martin Eden, kendisini beyaz bir heykel gibi batacağı dipsiz derinliklere bırakır.

Büyük anlatıcılar kuşağının son üyelerinden biridir Jack London,
1916 yılında öldüğünde, zamanının ve tüm zamanların en büyük yazarları arasında çoktan yerini almıştı.


Can Yayınlarının instagram hesabında bu kitabın çıktığını görünce çok sevindim.Çünkü Ferzan Özpetek'in filmlerini çok severim.Eh kitabını da okumamak olmazdı.144 sayfa ama akıcı ve bir o kadar da hoş bir romandı.Bir kadın ve bir erkeğin gözünden anlatılan bir kitaptı.Kadınımız yabancı bir karakterdi.Ama erkek karakter yazarın kendisiydi.Bu şekilde de kitabı merak ettirici ve güzel kılmış bence sevgili Özpetek.Yazmaya devam etmeli bence.Çünkü gayet başarılı :)

ARKA KAPAK
 Ferzan Özpetek, doğup büyüdüğü şehir olan İstanbul'u yıllardır uzaktan gözlemliyor. Bu sevginin ve hüznün romanı olan İstanbul Kırmızısı, sanatçının sinema eğitimi için İtalya'ya gidişine kadarki İstanbul yaşantısından izler taşıyor. Mesafelerle ölçülebilen uzaklığın kişiyi bir şehre ait olmaktan alıkoyamayacağını, önemli olanın şehirde yaşamak değil, şehri yaşatmak olduğunu gösteriyor.

Filmleriyle tüm dünyada adından söz ettiren Ferzan Özpetek, romancılıkta da bir o kadar iddialı.


Uzun zamandır gösterimde olan bu film gitmek istediğim ama birçok filmle de aynı zamanda çakışan seansları  yüzünden "öf yaa izleyemicem" diye düşündüğüm bir animasyondu.Ama bugün şöyle bir bakim acaba bulabilir miyim derkeeennnnn denk geldim ve izledim.Çok çok güzel mis gibi bir animasyondu.
 Krallık, Karlar Kraliçesi (Snow Queen)'nin laneti sonrasında ebediyen sürecek bir kış mevsimine mahkum edilmiştir. Bu krallıkta yaşamakta olan maceracı ve iyi kalpli Anna, Karlar Kraliçesi'ni bulup laneti sona erdirmesini sağlayarak, şehrinde yaşayan insanları eski güzel günlerine döndürmeye karar verir. Masalsı bir yolculuğu çıkan Anna'nın yol arkadaşı ise usta bir dağcı olan Kristoff'tur. Başarıya ulaşmaları için Karlar Kraliçesi'ni görüp tanıyabilmeleri gerekmektedir. Görünürde basit olan bu plan, izbe dağdaki yolculuk ilerledikçe zorlaşmaya başlar. Mitolojik yaratıklar ve ürkütücü büyüler eşliğinde süren yolculuğun her dönemecinde ayrı bir tehlike ortaya çıkar. Yolculuğun asıl zor yanı ise zamanla yarışıyor oldukları gerçeğidir.
Ben filmi çok beğendim.Birkaç öğrencim de sinemada izledi :) Dvdsi çıktığında hemen alıp arşivime koyacağım ben de.

Şimdilik benden bu kadar :) Yarın okulumuz başlıyor artık.Miniklerimi çok özledim.Bakalım onlar yarın nasıl gelecekler merak ediyorum :D
Herkese sendromsuz bir pazartesi,güzel bir hafta dilerim.
Sevgiler :)

6 yorum:

  1. Canim bende sizin ile birlikte okuyorum bu sabah basladim. Güzel diyorsun. Umarim bende severim. Benim de ilk Jack London kitabim.

    YanıtlaSil
  2. Karlar Ülkesine bende gitmek istedim ama bu hafta sonu hep seanslarını kaçırdık sinir oldum bende :( Neyse hafta içi gidebilirim inşallah!

    YanıtlaSil
  3. martin eden. bayılırııım.
    :)

    iyi misin sen yaaa nerdesin hı :)

    YanıtlaSil
  4. Jsck'in bütün kitapları iyidir , ama bu en iyilerindendir , severim ben de...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba :)

    Blogumuzdaki Martin Eden derlememizde size de yer verdik. Buyrunuz: http://kitapkardesligi2013.blogspot.com.tr/2014/03/neler-yazlms-martin-eden.html

    YanıtlaSil
  6. Kitap kardeşliği blogdaki linklerimize tıklayarak geldim, aynı kitabı okuyan birileri ile yazışmak çok güzel:) Merhaba

    YanıtlaSil