7 Nisan 2012 Cumartesi

2 Kitap Birden Okudum 3.Defa :)

Samsun'a en son gittiğimde bundan 3 hafta önceydi.Oradan Buket Uzuner'in 2 tane kitabını da almıştım.Biri "İki Yeşil Susamuru" diğer son kitabı olan "Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları/Su"
İkisi de ayrı bir tattı,ayrı bir dünya...Yine akıcı ve güzel bir dildi.Yine Buket Uzuner'in kalemiyle sayfalarda kayboldum.Bir onu okudum bir bunu ve bu kez ben çok zevk aldım bu okuma turlarından :)
Kitaplar hakkında çok fazla bir şey söylemek istemiyorum.İçinizden okumamış olan olabilir.O bakımdan sadece arka kapak yazılarını paylaşarak bu yazıma son veriyorum :)

İKİ YEŞİL SUSAMURU

Mutluluğu ve huzuru hiçbir yerde ve hiçbir kimsede bulamayan, kimseye güvenemeyen genç bir kadın: Nilsu.

Terk edilmekten korktuğu için hep kendisi terk ediyor.

Annesine olan hayranlığı ve bağlılığı kendi yaşamını kurmasına engel olan, duygusal ve ütopik bir çevreci: Teoman.

Annesinin gizemli intiharıyla yaşamı altüst oluyor.

Buket Uzuner’in artık bir klasik olan İki Yeşil Su Samuru romanı çağdaş bir kadının portresi etrafında çok katmanlı olarak insan durumlarını sorguluyor. Yazar mizah dolu, çarpıcı ve gerçekçi üslubuyla 80’li yılların toplumsal ve siyasal ortamını ustaca anlatırken romanın kahramanları kimi zaman modernizmin altında ezilerek yaşamla ölüm arasında gelgitler yaşıyorlar.

İki Yeşil Susamuru, Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri yaşadığımız dünyaya, aşka, çevre sorununa alternatif çözümler arayan aydın ve farklı bir çiftin hikayesi, bir modern zamanlar romanı.


UYUMSUZ DEFNE KAMAN'IN MACERALARI/SU
Buket Uzuner’in, bugün Anadolu’da yaşayan her kültürü derinden etkilemiş kadim Kamanlık (Şamanizm) geleneğinin dört unsuru olan SU, TOPRAK, HAVA, ATEŞ’ten ilham alarak yazdığı yeni romanı UYUMSUZ DEFNE KAMAN’IN MACERALARI dörtlemesinin ilk kitabı ‘SU’ çıktı!..

Gazeteci Defne Kaman bir yaz akşamı bindiği vapurda arkasında

hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Onu aramakla görevli Komiser Ali Ümit ile arkadaşı Sahaf Semahat kendilerini aniden tuhaf olaylar ve esrarengiz semboller arasında bulurlar. Bir yandan kendi hayatlarını sakatlayan yasak ve tabulara rağmen ayakta kalmaya çalışırken, kayıp gazeteci Defne Kaman’ın peşinde nefes nefese bir maceraya sürüklenirler.

Buket Uzuner, SU romanında bütün canlı varlıkları eşit değerde

kabul ederek doğayı ve yaşamı kutsayan kadim Türk geleneği

Kamanlık’a (Şamanlık) selam ederken, okurları hem eko-feminist

bir okumaya, hem de 1000 yıl önce Uygur harfleriyle ön-Türkçe yazılmış olduğu düşünülen (Mutluluk Bilgisi) KUTADGU BİLİG ŞİFRESİ ile zihin oyunlarına davet ediyor.

7 yorum:

  1. Süpersin ben daha önce 2 kitap hiç okumadım aynı anda:)

    YanıtlaSil
  2. bu benim 3 kez yaptığım bir şey :) ama güzel oluyor tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Aynı anda birden fazla kitap okumak keyiflidir İrem, senin de yazdığın gibi. Hem daha fazla kitap okumuş olunuyor hemde keyfi bir başka. :)
    İyi pazarlar.

    YanıtlaSil
  4. gerçekten çok keyifli oluyor gülşahcım :)
    sana da iyi pazarlar :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de SU Kitabını dün gece bitirdim ve gerçekten çok beğendim. Bir kitabı paylaşmak, bir hikayeye ortak olmak kadar güzel bir şey yok. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Buket Uzuner favori yazarlarımdan biridir.Bu iki kitabını da çok sevmiştim.Ancak İki Yeşil Susamuru'nun sonunda resmen tokat yemiş gibi oldum :))

    YanıtlaSil
  7. Ben de SU kitabını şu an bitirdim.Buket Uzuner'in pekçok kitabını okumuş biri olaraktan yine zevkle okudum.şaman kültürünü kitaba katması ,gizemlilik ve sürükleyicilik getirmiş.

    YanıtlaSil