26 Kasım 2012 Pazartesi

Cynthia Lord-Kardeşimm Benim







Selamlaaarrr :)
Yorucu bir günün ardından yeni kitap yazımla karşınızdayım :) Bu kez okuduğum kitap bir çocuk kitabı.Ama aynı zamanda yetişkinlerinde okuyacağı türden bir kitap.Bence herkes okumalı.
Kitabımızda Cathrine isminde bir kızımız var.David adında otistik bir kardeşe sahip.Kendisi kardeşiyle güzel bir iletişimde.Ona kurallar koyarak ama basit kurallar bir şeyler öğretmeye çalışıyor.Ama bu kuralları koyarken kendisi de ona engel olduğunu geç farkediyor.Yanısıra siz de otistik özelliklere sahip bir çocukla yaşamanın farklı ve zor taraflarını az da olsa bu kitapta görebiliyorsunuz.Çok sade ve güzel bir kitap.Ben okurken hem eğlendim hem düşündüm açıkçası tavsiye ederim :)
Kendim de anaokulu öğretmeni olarak daha önce hiç otistik bir çocukla çalışmadım.Bundan sonra benim sınıfıma da gelir belki gelmez bilemiyorum.Otistik çocuklar gerçekten farklı oluyorlar.Okul arkadaşlarımda bu yıl birer öğrenci var o şekilde.Bu çocuklarımız kuzen oluyorlar.Erken zamanda fark edildiği için eğitim alıyorlar ve bu onlara gerçekten çok iyi geliyor.Bir tanesi 3 yıldır öğrencimiz.Bu yıl mezun olacak.Diğeri de seneye de bizimle olacak.Aileleri gerçekten bilinçli.Bazı aileler bu tür çocuklarını dışarı çıkarmıyorlar ve onlardan utanıyorlar.Bu yapılabilecek en yanlış ve hatalı tutum.Buradan yazma istiyorum.Otistik çocuklarınızı,engellei çocuklarınızı lütfen saklamayın.Onlardan utanmayın.Erken teşhis edilir ve iyi takip edilirse onlar da eğitim alabilir.
Bu akşam benden bu kadar...
Sevgiler :)






ARKA KAPAK

Otizmli kardeşinden bunalan bir ablanın "normallik" üzerine sorgulamaları...

2007 Amerikan Kütüphaneler Birliği (ALA) Newbery Ödülü

ALA Schneider Aile Kitabı Ödülü

Michigan Kütüphaneler Birliği Mitten Ödülü

Ohio Buckeye Çocuk Kitapları Ödülü

Amerikalı yazar Cynthia Lord, tüm dünyada yankılar uyandırarak pek çok ödüle değer görülen ilk çocuk romanıyla Türkçe'de. Otizmli erkek kardeşine duyduğu sevgiyle onun özel ihtiyaçlarının verdiği bunaltı arasında kalan abla Catherine'in yaşamını anlatan yazar, başarıyla işlenmiş karakterleriyle samimi ve çarpıcı bir aile portresi çiziyor. Engelli yaşamına ilişkin edebiyatta örneğine az rastlanır bir yalınlıkla çocuk gözünden "normal" kavramını sorgulayan roman, farklı olanların bir arada yaşamasının zorluklarını, umut dolu bir anlatımla irdeliyor. Hem zihinsel hem fiziksel engelliliği aynı kurguda işleyen kitap, engellilerin eğitim, mutlu olma, güvende hissetme haklarını hatırlatıyor; engelli yakınlarının yorgunluklarını, çelişkilerini ve duygusal iniş çıkışlarını da gerçekçi bir bakışla ele alıyor. Büyümenin getirdiği özgüven eksikliği ve kendini tanıma sürecinde sorulan soruları da göz ardı etmeyen roman, hem çocuklar hem yetişkinler için unutulmaz bir ortak okuma fırsatı sunuyor.

Catherine'in tek isteği, normal bir yaşam sürmektir, çünkü otizmli küçük kardeşi David'le yaşamaya "normal" denemez. Ailenin tüm düzeni, bu hayli farklı kardeşin ihtiyaçları çevresinde dönmektedir. Catherine, çeşitli konularda kurallar koyarak hem David'in hem kendi yaşamını kolaylamaya çalışır. Ancak o yaz, komşu eve taşınan yaşıtı Kristi'yle ve terapi kliniğindeki felçli genç Jason'la tanışmak düşüncelerini altüst eder. Catherine, kendine koyduğu kuralların da birer "engel" olduğunu anlayacak mıdır?

3 yorum:

  1. sen okunmalı diyorsan , okunur iremciğim, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. heey bilmiyodum okurum.
    ve çok güzel yazmışsın.
    bak blog yazılarında pazar günü, bi arkadaşı yazdım, aytül köktuna, küçük kırmızı pabuçlar blogunun adı, okusana onu, 2 kızı var engelli, lütfen oku.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de annemle nette gezinirken tesadüfen gördük bu kitabı ve aldık :)
      hemen bakarım kiii :)

      Sil