5 Ocak 2014 Pazar

Elif Şafak-Ustam Ve Ben


Yeni yılın ilk yazısından sizlere merhabaaa ve keyifli pazarlaarrr :))
Umarım yeni yıla harika bir şekilde girmişsinizdir ve bundan sonraki tüm günleriniz yıllarınız harika geçer :)
Ben de yeni yıla çeşitli beklentilerle ve canım ailemle girdim.Güzel başladı benim için 2014 ve inşallah hep böyle geçer :)
Gelelim 2014ün ilk kitabına...
Bilen bilir Elif Şafak benim favori yazarlarımdandır.Her kitabını okudum.Roman olsun,denemeleri olsun.Hepsini sevdim mi? Tabi ki hayır.Kendisinden uzun zamandır yeni bir roman bekliyordum ve çok şükür ki 21.12.2013te ona kavuştum.Ama hemen okumadım.Bekledim ki 2014ün ilk romanı o olsun ve başladığı gibi güzel gitsin 2014 :)
Nitekim de öyle oldu.Bu romanında Elif Şafak bizleri 16.yüzyıla götürüyor.Mimar Sinan,Kanuni,Hürrem,Mihrimah,Sinan'ın kalfaları ve çırakları...Ve tabi kapakta da görüldüğü gibi beyaz filimiz...Hintli bir filbaz beyaz bir fille bir gün İstanbul'a gelir.Ama gizemlidir bu filbaz ve gerçekte filbaz değildir.Esasında fili Çotayı korumak için düşmüştür onunla yollara.Ve kendisini bambaşka bir yerde bambaşka insanlarla bulur.Herkes onların kim olduklarını merak eder.Olaylar böyle gelişir.
Ustam Ve Ben benim yine Elif Şafak'tan çok beğenerek okuduğum bir roman oldu.Alırken başlarda biraz tereddüt etmiştim ama boşuna yapmışım bunu.Dört gün için sayfalar,hikaye aktı gitti elimde.Kimi zaman uykusuz kalmamak adına en heyecanlı yerlerde bırakmak zorunda kaldım.Ama nihayete erince vay be dedim yine benim yazmak istediklerim dile gelmiş.
En kısa zamanda alıp okumanızı tavsiye ederim.Ben çok beğendim.Anlatışta o yerleri olayları birebir görüp yaşıyorsunuz sanki...Bu güzel serüven  için teşekkürler sevgili Şafak...
Herkese sendromsuz bir pazartesi diliyorum.
Sevgiler :)

ARKA KAPAK

Öğrenme aşkıyla geçti ömrümüz, aşkı öğrenemesek de…

Tarihimizin en önemli ve çalkantılı dönemlerinden biri olan 16. yüzyılda İstanbul… Hindistandan gelen beyaz bir fil ve onun sırlarla dolu bakıcısı: Çota ile Cihan. Filbaz aynı zamanda bir üstadın çırağı. Ustası ise Sinan. Bu toprakların yetiştirdiği en büyük mimar.
Elif Şafakın muazzam hayal gücü ve zengin diliyle Osmanlı tarihinin derinliklerine doğru şaşırtıcı bir yolculuğa çıkıyoruz. Karşılıksız bir aşk, iktidar kavgaları, yobazlığın ortasında yeşeren sanat ve beklenmedik bir ihanet…
Bir tarafta bilime ve öğrenmeye inananlar, bir tarafta gelişmeyi durduranlar...
Ustam ve Ben, tarihi kişiliklerin, camilerin, kütüphanelerin, türbelerin, köprülerin resmigeçit yaptığı, rengârenk, canlı, sürprizlerle dolu bir dönem hikâyesi…

Öyle bir hayal dünyası ki içindeki konular ve tartışmalar günümüze dair de çok şey söylüyor. Uzun süre hafızalardan silinmeyecek, çok konuşulacak bir roman.

"İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri. Orada her şey suya yazılmış. Ustamın eserleri hariç, onunkiler taşa kazınmış. O taşlardan birine bir sır sakladık. Çok zaman geçti üzerinden, nice alametler birikti ama hâlâ orada olmalı, bıraktığımız noktada. Bilmem bulan çıkar mı? Bulsa bile anlar mı? Ustamdan geriye kalan yüzlerce eserden ve binlerce, binlerce taştan bir tanesi var ki, altında gizli Arzın Merkezi."

5 yorum:

  1. okuyan gözlerine yorumlayan kalemine yüreğine sağlık

    2014 e böylesine güzel başlamana sevindim
    ben de düğümlere üfleyen kadınları saklamıştım başlamak için, 2014' e onunla başladım...benimkisi kpss çalışmalarım dolayısıyla kaç güne biter bilmiyorum ama umarım senin gibi keyifli bir giriş olur :)

    YanıtlaSil
  2. İyi yıllar! 2014 güzel başladı evet, aman Allah bozmasın. :)

    Elif Şafak'ta iyi ticaret kafası olduğunu düşünüyorum. Mesafeli olduğumun nadir yazarlardan kendisi.

    YanıtlaSil
  3. Elif şafak aklımda benim ya , bu kitabı da aklımda , iyiydi diyorsun , ben de okumak istiyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Iyi yillar canim benim. bende Elif Safak kitaplarini severek okuyorum. Bunu da okuyacagim insallah.

    YanıtlaSil
  5. bu yorumu okumak iyi geldi :) Hep olumsuz duyumlarım oldu , Ben de filin yolculuğunu okuyorum şu an José Saramago'dan, veevet Elif Şafak Ustam ve Ben'İ de okuyacağım şu an kararımı verdim :)
    2014 çok güzel bir yıl olsun senin için İremcim, sevgiler.

    YanıtlaSil