15 Şubat 2013 Cuma

Şubat Ayı Virginia Woolf Okumalarım :)

Selamlaaarrrrrr :))
Bir süredir kitaplarla ilgili bir post yazmıyordum.Nihayet sevgili Biblio'nun (Gece Kütüphanesi) düzenlemiş olduğu Virginia Woolf okumalarımın sonuna gelmiş bulunmaktayım.Aslında okuduğum son kitap olan Bütün Öyküleri dün akşam bitmişti.Ama dün çok yorgundum ve artık yarın akşam yazarım ne de olsa cuma yarın booolll boooll tembellik vaktim olacak diye düşündüm.
Neyse benim çenem düştü epey ben en iyisi kısa kısa kitaplarımdan bahsedip gideyim :P

Öncelikle seçtiğim kitapları hatırlatmak isterim
-Flush
-Dalgalar
-Bütün Öyküleri

İlk önce Flush'ı okumaya başlamıştım.Kitabı İstanbul'a tatile gittiğimde aldım ve orada bitirdim.
Woolf'u çok seviyorum.Şubat ayını onunla iç içe geçirmek benim için güzel bir deneyim oldu.Kitapta Robert Browning ve Elizabeth Berret'in aşkını Flush isminde bir köpeğin gözünden eğlenceli bir biçimde anlatılışını okuyorsunuz.Ben 3 günde bitirmiştim.Beğendim ve tavsiye ederim :)

ARKA KAPAK
''... güçlü kuvvetli, enerji dolu, yaşama sevinci içinde genç Robert Browning bir, bomba gibi patlamıştı Elizabeth Berrett'in sessiz hasta odasında. İngiliz edebiyatının en ünlü aşk öyküsüdür onların aşkı. Tiyatro oyunları yazılmış, filmler yapılmıştır bu konuda. Nasıl maktuplaştıklarını, Robert Browning'in Wimpole Sokağındaki bir evde divanda yatan Elizabeth'i nasıl görmeye geldiğini, bu ziyaretten sonra üç ay içinde Elizabeth'in mucize kabilinden nasıl yürümeye başladığını, gizlice evlenip Floransa'ya kaçtıklarını herkes bilir. Hatta Virginia Woolf'un 'The Common Reader'da dediği gibi, İngiliz şiirinin en önemli adları arasında olan bu iki şairden tek dize okumamış olanlar bile! Virginia Woof'un Flush'ı bu konuda son derece sevimli bir kitaptır. Elizabeth Barrett Browning'in çok sevdiği, İtalya'ya kaçarken beraberinde götürdüğü köpeğin yaşamöyküsünü anlatan Flush'da bu aşk öyküsünü bir de o köpeğin açısından görürüz.''

Dalgalar şimdiye kadar okuduğum en ilginç Woolf kitabıydı.Onu hep böyle hatırlayacağım.Bazen okurken sıkıldım.Kendimi çok fazla veremedim kitaba.Belki başka zaman okumuş olsaydım daha çok beğenebilirdim.Açıkçası konuyu pek sevemedim.Yine de sizleri etkilemek istemem.Belki sizler beğenebilirsiniz.

ARKA KAPAK
"Ve benim içimde de dalga yükseliyor. Kabarıyor; sırtı kavisleniyor. Bir kez daha yeni bir arzunun farkında oluyorum, süvarisinin önce mahmuzladığı sonra da gemini çektiği gururlu at gibi bir şey yükseliyor altımda. Sırtına bindiğim sen, şimdi bize yaklaştığını sezdiğimiz düşman kim, bu kaldırımda eşelenerek dururken biz? Ölüm o. Düşmanımız, ölüm. Mızrağımı indirerek ve saçlarım genç bir adamın, Hindistan'da dörtnala giden Percival'in saçları gibi uçuşarak ölüme doğru koşuyorum. Atımı mahmuzluyorum. Sana doğru fırlatacağım kendimi, yenilmeden ve boyun eğmeden, Ah Ölüm!"

Geleneksel roman anlayışından kopuşun öncüllerinden Virginia Woolf'un en özgün yapıtı olarak kabul edilen Dalgalar, hayatın ritmini doğanın döngüsü ve zamanın akışıyla uyum içerisinde yansıtır. Birlikte büyüyen, üçü erkek, üçü kız altı çocuğun, gençliğe ve sonra da yaşlılığa uzanan bir çizgide ve birbirine koşut dokuz bölümde izlediğimiz yaşamlarını monologları ve iç sesleri üzerinden anlatır Woolf. Dalgalar bir metafordur, bu yaşamların yapısını kurar, gelgitleri insan yaşamının ve ruhunun ritmini yansıtır. Tüm kitap boyunca saf bir bilinç akışı tekniği kullanan Woolf, ortak bir trajedinin etrafında şekillenen, farklı ancak yer yer kesişen, birbirini bütünleyen, belki de hepsi bir bütünün parçaları olan hayatları anlatır. Dalgalar, yazarın ortak ve bireysel benlik arayışını, gençlik umutları ve orta yaş çıkmazlarını kaleme aldığı deneysel bir roman, kendi deyişiyle bir "oyun-şiir".

Woolf'un romanlarını okuduktan sonra biraz da öykülerine göz atmak harika bir deneyim oldu benim için.Kitabın baskısı da bu konuda çok doyurucuydu.Öyküleri yıllara göre gruplayıp sunmuşlar.Bu çok hoştu.İçindeki öyküler de gayet akıcı bir şekilde okunabilir.Ben şahsen pek sevdim bu kitabı.Zira Woolf+öykü birleşince ben çok keyiflendim.Tavsiye ederim.

ARKA KAPAK
1906' daki ilk öykülerinden başlayarak 1941' de ölümünden kısa bir süre öncesine kadar tamamlama fırsatı bulduğu tüm hikâyeler, aynı zamanda Woolf' un bir yazar olarak gelişimini de gözler önüne sermektedir. Virginia Woolf okumak düzyazıyı yeni baştan tanımlamaktadır; eşyanın nötesini görmek için edebiyata, sanata doğru atılan zahmetli ancak sarsıcı bir adım.

Bu derleme ile okur bu adımı atarak, edebiyat tarihinde böylesine derin izler bırakmış güçlü bir yazarın kendine has üslubuna, varoluşu her yanıyla çözümlemenin peşinde olan karakterlerine ve romanlarında sıklıkla karşılaştığımız temalara teslim olmanın keyfini yaşayacaktır..

Şimdi yola Aslı Erdoğan ile devam edeceğim.Taa ki mart ayında Amin Maalouf'un Doğudan Uzakta adlı  eserine başlayıncaya dek..Bugün oldukça yorucu bir gün oldu benim için.Stajyerlerim yoktu ve ayrıca 6 tane kuzum karma aşı vuruldu okulda bugün.Onlar ağlayınca ben de neredeyse dayanamayacak ve ağlayacak hale gelmiştim ki Allahtan hemen anneleri alıp götürdüler.Evet sağlıkları için çoookk önemli.Ama onlar öyle ağlayınca içimden böyle koptu gitti bir şeyler :(
İnşallah kuzucuklarımda pazartesi günü okul fobisi oluşmaz...
Herkese keyifli bir haftasonu dilerim.Bendeniz yarın Samsun'a kaçar alışveriş yapıp kafa dinlemeye gider.
Sevgiler :)



10 yorum:

  1. Bugüne kadar hiç Virgina Woolf okumadım desem. :)) Ama merak etmiyor değilim.

    YanıtlaSil
  2. Canım ayraçlarının hepsi çok güzel ama ben burda o ilk ayraca bayıldım yahuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım :) istanbul aşığı olarak oradan istiklal caddesi temalı bir ayraç almadan dönemezdim :D

      Sil
  3. virginia woolf ben de hiç okumadım
    ve çok merak ettim doğrusu...

    YanıtlaSil
  4. Virginia Woolf ayımıza katıldığın ve bu hoş kitapları okuyup paylaştığın için çok teşekkürler.

    Flush, hiç okumayı düşünmediğim bir Woolf kitabıydı ama bu yazıdan sonra ilgimi çekti.

    Öyküleri benim de listemde, Gece ve Gündüz'ü okumaya başlamadan önce biraz göz atmıştım, gayet güzel paragraflarla karşılaştım diyebilirim.

    Nice okumalarda görüşmek üzere. İçimde sanki yakında bir Agatha Christie okuması yapacakmışız gibi bir his de yok değil. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim böyle güzel etkinlikler düzenlediğin için :)
      Flush çok hoş bir kitaptı tavsiye ederim :)
      Öyküler kitabı harikaydı..O kadar çok hoş cümleler vardı ki yazsam sığmaz buraya
      Her okumaya varım yeter ki haberim olsun
      sevgiler :)

      Sil
  5. Çok güzel bir derleme olmuş.Yazarı bende okumadım ama tanıtımlardan sonra okuma kararı aldım.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle bir karar almaya sevk etmişsem seni ne mutlu bana :)

      Sil